Serviks Kanseri Farkındalık Ayı'nda Önemli Bilgilendirme
Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Hüseyin Ezer, Serviks Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Ezer, serviks kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, hastalığın risk faktörleri ve belirtilerine dikkat çekti.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Dr. Ezer, serviks kanseri için belirli risk faktörlerinin bulunduğunu ifade etti. Bu faktörler arasında, 30 yaş ve üzerindeki kadınlarda tedavi edilmemiş Human Papilloma Virüsü (HPV) ve/veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar, çok doğum yapmak, erken yaşta (16 yaş öncesi) aktif cinsel yaşama başlamak, birden fazla cinsel partneri olmak, sigara içmek, düşük sosyoekonomik düzeyde yaşamak ve bağışıklık sistemini zayıflatan HIV gibi hastalıklar yer alıyor.
Belirtileri Nelerdir?
Serviks kanserinin erken evrelerinde genellikle belirti vermediği vurgulandı. Ancak, pelvik muayene, Pap Smear testi ve HPV testleri ile erken teşhis mümkün olabiliyor. Dr. Ezer, aşağıdaki belirtileri yaşayan kişilerin bir an önce doktora başvurması gerektiğini belirtti:
Vajinadan artan miktarda veya alışılmadık türde akıntı, Sırt, bacak veya pelvik bölgede ağrı, Yorgunluk, kilo kaybı ve iştahsızlık, Bir ya da iki bacakta şişkinlik, İdrar yaparken ağrı, Normal adet dönemi dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında kanama, Normalden daha uzun süren veya ağır adet kanamaları, Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama veya ağrı, Menopoz sonrası kanama.Erken Teşhis ve Tarama Hizmetleri
Dr. Ezer, Serviks kanserinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından "önlenebilen bir ölüm nedeni" olarak tanımlandığını hatırlatarak, ülkemizde uygulanan Ulusal Kanser Tarama Programı'na dikkat çekti. Bu program kapsamında, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir ücretsiz olarak HPV-DNA testi ile tarama yapılmaktadır. Ayrıca, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) tarama hizmetleri, kırsal ve dezavantajlı gruplar için mobil araçlarla da ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Dr. Ezer, kadınları düzenli tarama yaptırmaya ve erken teşhisin önemini unutmamaya çağırdı.